top of page

Aquest tema es basarà en l'experimentació i  l’elaboració i superació de reptes  de forma cooperativa; aprenentatge cooperatiu. Comencem la primera sessió recordant quins aspectes havíem treballat i eren importants per treballar cooperativament i a gust amb el grup.

Treballarem amb aquesta metodologia tant en la fase d’experimentació (tindran una graella on anoten la funció que fa cadascú aquell dia), com en l’elaboració del repte, com en la pràctica dels reptes.

Cal dir que els nens i nenes de tercer comencen més tard aquesta unitat didàctica per tal que l’alumnat de 4t tingui temps de fer els reptes.

La mestra tindrà diferents funcions

  • Durant les sessions pràctiques: ajudar en l’experimentació, guiant-la perquè sigui més profitosa, ajudar a entendre els reptes que no entenen (i si cal tornar a fer el modelatge de “com llegir un repte), ajudar en l’organització del material quan no estigui clara, ajudar a fomentar la coasió de grup i resoldre els problemes que sorgeixin, motivar quan un grup no supera un repte tan de pressa com esperava, felicitar i animar a celebrar la superació dels reptes, puntualment animar a que un grup que superi un repte de forma “diferent” ho expliqui als companys/es.

  • Durant les sessions d’elaboració del repte: explicar què anem a fer i perquè ho fem (per fer reptes pels nostres companys i companyes), fer modelatge de com elaborar un repte amb un exemple, presentar la rúbrica per a que tinguin clar què han de fer perquè el repte estigui ben fet, presentar el full de coavaluació grupal, donar les dues opcions de com fer el repte (fàcil o difícil), acompanyar en l’elaboració (donant o polint idees, ajudant a fer el text més entenedor...).

Aquestes sessions s’iniciaran a les hores d’educació física i es continuaran en hores de llengua amb la col·laboració dels tutors/es.

Què pretenem aconseguir dels alumnes quan optem per la metodologia cooperativa?

. Tenir als seus companys com a referents del seu aprenentatge, i a la vegada, ser referents dels aprenentatges dels companys.

. Ajudar-se mútuament per trobar múltiples solucions als problemes que es plantegen des de diferents enfocaments i plantejaments.

. Ser capaços de treballar en grup, distribuint tasques, rols i responsabilitats. En aquest cas tindrem dintre de cada grup les funcions de : secretari/a, missatger/a, moderador/a i material.

. Desenvolupar habilitats socials i d'autoregulació dels seus conflictes de forma constructiva.

. Desenvolupar aspectes afectius cap als seus companys, actituds democràtiques i motivació cap a l’aprenentatge.

 

Un cop explicat tot això, queda palès que cada alumne pot treballar al seu nivell/capacitat amb intercomunicació positiva amb els seus companys i companyes.

bottom of page